Kenny B nadert Europese hitlijsten

kenny_b.jpg

 

In Suriname en de rest van het Caraïbisch gebied is de naam Kenny B een begrip, een hitmachine. Hij zette horde fans aan het dansen met vrolijke noten. Voornamelijk in het Surinaams. 
Was ‘Neks ne tai’met Tekisha een grote kraker in 2011, nu staat de deur tot succes met Nederlandse lyrics ‘Parijs’ wijd open.

Begin dit jaar bouwde de talkshow De Wereld Draait Door al een lang item over Surinaamse muziek rond zijn vorige single ‘Als je gaat’. Daarna was hij een paar keer te gast in tal van populaire programma’s op radio en televisie. Vorige week werd zijn laatste single ‘Parijs’ gelanceerd in de dagelijkse tv-show RTL Boulevard. De reacties zijn positief, het aantal downloads zelfs spectaculair. Volgens radiozender Q Music heeft hij met ‘Parijs’ dé voorjaarshit van het jaar in handen. Concurrent Radio 538 heeft er ook alle vertrouwen in en bombardeerde de track deze week tot alarmschijf. Terwijl het station FunX de plaat uitriep tot ‘Dikste van de week’.

Kenny B. zelf blijft er rustig onder. Natuurlijk is hij enthousiast over de positieve ontvangst maar de dankbaarheid overheerst. Alsof hij zelf ook wordt overvallen door het succes.
Mogelijk ligt het aan zijn leeftijd. Op de vraag van Q Music-dj Niek waarom Nederland nu pas, op zijn 53ste, kennismaakt met Kenny B. begint de zanger te grinniken. ‘Ach ja, leeftijd. We zijn allemaal van 2015 toch? Maar ik voel me wel een soort new kid on the block.’

Kenny B. vermoedt dat zijn doorbraak samenhangt met zijn overstap naar Nederlandstalige liedjes. Dat was een idee van platenbaas Kees de Koning. Die was enthousiast over zijn muziek maar dacht dat het pas zou aanslaan in Nederland als hij zijn nummers uit het Surinaams in het Nederlands zou vertalen. ‘Maar dat is nog niet zo eenvoudig omdat ik Engels, Surinaams en Aucaans door elkaar gebruik in mijn teksten. Tegelijkertijd had ik het idee dat de Nederlandse taal niet zo goed past bij reggaemuziek. Maar goed, we hebben het geprobeerd in het Nederlands. En nu krijgt Kees nog gelijk ook.’

Op zijn facebook pagina zegt Kenny B een intense en leuke periode te hebben doorgemaakt in Nederland, vol met interviews en airplay op andere 3FM, 100%NL, Radio 1 en 2, FUNX en uiteraard de Surinaamse zenders die deze grootmacht nader aan de tand wilden voelen. 
Kenny zegt te zijn overdonderd door de belangstelling voor zijn single ‘Parijs’. Fans zullen moeten wachten op de release van het volledige album. De planning is 15 mei. En op 27 juni staat Kenny B op de planken bij Concert At Sea.