Zeldzaam talentvolle Adele verovert internationale hitlijsten

Adele_1.jpg

Toen de Britse pers Adele aanduidde als de volgende Amy Winehouse, raakte de hype Adele geenszins. Adele werd behalve beïnvloed door de Londonse music scene, ook de  artiesten Roberta Flack , Suzanne Vega en Jill Scott  hadden een duidelijke muzikale invloed op haar. Adele werd spoedig een fenomeen van haar eigen soort. Van het tweede album 21 werd wereldwijd 30 miljoen exemplaren verkocht.in een tijdperk van digitale streaming.  Adele maakte in 2006 indruk met een demo die haar een contract opleverde bij het label XL Recordings. Ze  tourde als opening act voor Jack Renate en promoveerde tot hoofdact aan het eind van 2007, dankzij BBC Radio 1. Dit station  besteedde aandacht aan de single ‘Daydreamin’. Een ander lied ‘Hometown Glory’ werd als single uitgebracht op Jamie T’s label Pacemaker. Daarna verscheen Adele naast Paul Mc Cartney en Bjork op de BBC 2 televisie, waarna de invloedrijke pianist Jools Holland  haar uitnodigde in zijn show.  Een contract met XL Recording lachte haar toe. In het begin van 2006 bleef het geluk aan de zijde van Adele, want ze stond op de BBC’s  talenlenlijst voor nieuwe muziek, samengesteld door circa 150 muziekcriticasters. In januari 2006  gaf XL recording een nieuwe single uit, ‘Chasing Pavements’ samen met haar debuut album 19.  De titel refereerde destijds naar Adele’s leeftijd , en de populariteit hiervan resulteerde in de releases van verschillende bonus tracks gedurende dat jaar. In 2009 won Adele Grammy Awards voor de beste nieuwe artiest en de beste vrouwelijke pop zangeres.

Het tweede album 21 bevatte het door gospel en disco beinvloede  single ‘Rolling in the deep”, die in februari 2011 werd uitgebracht. ( Redactie: ‘Rolling in the deep’ werd door de Queen of Soul  Aretha Franklin gecoverd. Tegenover Jazzism  verklaarde Aretha dat het nummer dichtbij haar hart lag)
Dit album bleek een commercieel succes en werd de langst lopende  nummer 1 album gedurende 18 weken in de top lijst. Het vuur en uitstraling van 21 werd gedimd toen bleek dat Adele wegens stemproblemen het rustiger aan moest doen.  In november 2011 onderging ze een operatie.

De zelfde maand werd de concert CD/DVD Live at the Royal Albert Hall uitgebracht.

Adele 2.jpg

Adele ontving voor 21 aan het eind van dat jaar onderscheidingen en in februari 2012 toen de verkoop de status van 10 miljoen exemplaren bereikte, won ze zes Grammy Awards als een van de weinige artiesten in de geschiedenis in een avond. 

Oktober 2012 kondigde Adele aan dat ze de filmsong van de 23ste James Bond Skyfall had opgenomen, geproduceerd door Paul Epworth. De opnamen vonden plaats in de prestigueze Abbey Road Studio’ s. De single bereikte  de tiende plaats van de UK Single lijst en de Billboard Hot 100. Rond het voorjaar van 2013 werd van 21 meer dan drieenwintig miljoen  verkochte exemplaren geregistreerd  

Hoewel ze had aangekondigd spoedig met een derde album te verschijnen werd er in 2013 en 2014 geen vers materiaal uigebracht.

In de zomer van 2015 echter werd gewag gemaakt van een derde album in oktober. Dit werd bevestigd door Adele en haar platenmaatschappij.

Ingeleid door de single ‘Hello’ dat meteen de eerste plaats greep in zowel de Engelse als Amerikaanse en Nederlandse Top 40 lijst, is deze song de eerste met 1 miljoen downloads in de eerste week van de release. November 2015.

De concerten van Adele op 1, 3, 4 en 6 juni 2016 in het Ziggo Dome zijn ‘scheel’ uitverkocht. Dat Adele populair is, en een absolute diva staat buiten kijf.

Maar dat door haar familie-ruzies en verdeeldheid ontstaat om een kaartje te bemachtigen , en de ander achter het net vist, is toch bijzonder.

Adele: Het is dat je het weet!